Meer over Yopo
De zwarte bonen van deze boom worden geroosterd, vermalen en vermengd met assen en kalk om Yopo mee te bereiden, een snuff die door de indianen in Het Orinoco basin in Colombia, Venezuela en mogelijk in het Amazonegebied in Brazilië werden gebruikt.
Het snuifmengsel wordt de neusgaten in geblazen met behulp van bamboe rietjes of vogelbotjes voor een zeer krachtige spirituele ervaring.. De Yopo boom groeit in open vlaktes. De stam, bladeren en zaden bevatten de psychedelische stoffen bufotenine, DMT en in kleinere hoeveelheden 5-MeO-DMT. Deze krachtige stoffen veroorzaken een trip met krachtige visuele effecten. De zaden worden eerst verwarmd, verwerkt tot thee, gesnoven of gekauwd. De Yopo boom komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt daar al eeuwenlang door de inheemse bevolking gebruikt.
Bereiden
Een manier om de zaden te bereiden, is door ze in een koekenpan op medium vuur, tot ze ‘poppen’. Ze mogen niet verbranden en zijn klaar als ze gemakkelijk uit hun schilletje te halen zijn. Vermaal de zaden tot een poeder.
Zelf kweken
De zaden kunnen ook geplant worden, zodat je je eigen Yopo boom krijgt! Boots hiervoor de natuur na: de zaden vallen op de grond en hechten zich met hun worteltje vast in de aarde. Leg de zaden dus op goed drainerende aarde. Yopo is vatbaar voor rot, dus kijk uit met te veel vocht.
Wetenschappelijke naam
Anadenanthera Peregrina