Meer over Yerba Mate
Yerba mate is een energiegevende drank. In Argentinië en Paraguay is dit de nationale drank. Ze wordt gemaakt van de bladeren van Ilex paraguayensis, een boom uit Zuid-Amerika. De bladeren van deze boom bevatten veel caffeine (tot 2%) en verschillende vitaminen. Net zoals koffie en thee bij ons algemeen gedronken wordt, is mate een zeer populaire drank. Ze heeft een typisch aroma, kenmerkend voor yerba mate .
Traditioneel recept
Op traditionele manier wordt yerba mate bereidt volgens een ceremonieel ritueel in Zuid-Amerika. Er wordt dan gebruik gemaakt van een speciaal daarvoor bestemde speciale kop en rietje dat de drank filtert. Vaak is dit gemaakt van zilver en met veel versieringen. De bladeren worden gedroogd en versnippert en vervolgens overgoten met kokend water voor enkele minuten.
Mentale focus
De drank biedt mentale focus en helderheid. Je voelt een mentale energie en komt in een staat waarin je alles beter kunt onthouden en je langer kunt concentreren. Dit echter zonder fysieke onrust, die vaak optreedt na het drinken van sterke koffie. De effecten van yerba mate houden lang aan en worden ingezet bij het studeren, berekeningen en overige cerebrale activiteit waarin de juiste focus belangrijk is.
Pre-Columbiaans
Yerba mate werd al gebruikt in pre-Colombiaanse tijden in Paraguay, voordat de Spanjaarden arriveerden begin 1500. Begin 16de eeuw rapporteerde de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan de Solís dat de Guarani indianen in Paraguay een thee bereidde van bladeren die hen ‘verloste van vermoeidheid en hen vrolijkheid en energie bezorgde’. Een andere benaming voor yerba mate werd Paraguay Thee. In de Andes werd yerba mate al snel een populaire drank die in sociale setting gedronken werd.
Gebruik
Vul een kop voor 1/4 met poeder en voeg heet water toe.