Meer over Kweekset Basic
Dit kweekset bevat geen sporen dus deze moeten apart erbij worden gekocht, klik hier voor ons aanbod van sporen.
De kweektset Basic introduceert u de basis van het thuis kweken van paddo's. Met wat modificaties, leer je in slechts 4 eenvoudige stappen over de rijstmeelcake methode, of ook wel bekend als de PF Tek en is zeer geschikt voor beginners.
Deze growkit is een grotere uitdaging dan de andere growkits omdat het groeimedium voor het gebruik dagelijks moet worden gesteriliseerd en gecontroleerd op vochtigheid. Wees gerust, uw inspanningen kunnen in meerdere oogsten resulteren! Als u de technieken eenmaal onder de knie hebt, kunt u uw kennis verder uitbreiden. Voor u het weet bent u wellicht de nieuwe Paul Stamets.
Let op! Het substraat bevat gluten. De paddenstoelen zelf bevatten sporen hiervan. Niet geschikt voor mensen met een (ernstige) glutenintolerantie.
Let op: Begin met de kweek zodra u het kweekpakket ontvangt. Als dit niet direct mogelijk is, bewaar de kit dan bij een temperatuur van 15 graden Celsius.
Inhoud
- 4x Kweekbakken (elk 600 ml).
- 1x 200g Organische rijstebloem.
- 1x Vermiculiet (natuurlijk mineraal).
- 1x Kweekzak met filter.
- 1x Paar steriele handschoenen.
- 1x Mondmasker.
- 2x Paperclips.
- 1x Gebruiksaanwijzing.
Overige benodigdheden
- Plakband.
- Alcohol (of een ander desinfectant).
- Aansteker.
- Aluminum or silver foil.
- Veiligheidsspeldje of een spijker.
- Snelkookpan of elk ander pan met deksel.
- 10 ml sporenspuit.
Gebruik
Zodra je je paddenstoelen hebt gekweekt, geoogst (en eventueel gedroogd), zijn ze klaar voor consumptie. Je kunt paddo's het beste op een lege maag consumeren. Niet alleen verkleint het de kans om misselijk te worden en over te geven, maar de paddo's werken ook beter.
Neem 5 tot 12,5 gram verse of 1 tot 2,5 gram droge paddestoelen voor een milde tot sterke trip.
WAARSCHUWING
Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding, bij gebruik van medicijnen, tijdens depressie of het besturen van gemotoriseerde voertuigen, en wanneer u jonger bent dan dan 18 jaar oud bent. Niet combineren met stimulerende middelen of alcohol.
Gebruiksaanwijzing
Stap 1 - Voorbereiding van de kweekbakken
0.0 - Voorbereiding
Voordat u begint, maakt u een deel van een tafel schoon om als werkoppervlak te gebruiken. Was uw handen grondig met zeep en droog ze af met een schone handdoek of keukenpapier (of draag handschoenen). Sluit indien mogelijk de ramen en deuren om de luchtstroom in de ruimte te minimaliseren.
1.1 - Maak gaten in de deksels
Maak met een veiligheidsspeld of spijker 4 kleine gaatjes in het deksel van elke kweekdoos. Deze gaatjes worden later gebruikt om de sporen in het substraat te injecteren.
1.2 - Vul de kweekbakken
Meng 600 ml vermiculiet met 300 ml water. Voeg het rijstmeel toe en meng grondig. Vul de kweekdozen losjes op tot 1 cm van de bovenkant van de doos. Zie tip #1.
Veeg de bovenrand schoon en vul de dozen met een laag van de resterende vermiculiet (0,5-1 cm). De bovenste laag vermiculiet zal later dienen als waterreservoir voor de groeiende paddenstoelen.
Sluit de deksels en wikkel de dozen volledig in een dubbele laag aluminiumfolie.
Tip #1: U kunt ook eerst met 1 of 2 dozen beginnen. Zo krijgt u gemakkelijker inzicht in het proces, en kunt u leren van eventuele fouten. Verdeel de (droge) vermiculiet en het rijstmeel gelijkmatig en bewaar de restjes op een droge plaats. De sporenspuit kan worden bewaard (doe de dop er na gebruik weer op) in de ziplockzak.
Stap 2 - Steriliseren van het substraat
De volgende stap is het verhitten van de kweekbakjes in een snelkookpan om de bacteriën te doden. U kunt ook een gewone kookpan gebruiken, mits deze een goed sluitend deksel heeft. Een snelkookpan verdient echter de voorkeur omdat deze werkt bij 121 °C en garandeert dat het substraat voldoende wordt gesteriliseerd. Dit is niet altijd het geval bij het gebruik van een normale kookpan.
2.1 - Steriliseren
Vul de snelkookpan met enkele centimeters water en plaats de dozen op de bodem. De doosjes mogen niet in direct contact staan met de bodem, anders kunnen ze barsten. Ze mogen ook niet drijven. Zie tip #2.
2.2 - Afkoelen
Eenmaal gesteriliseerd hebben de doosjes een paar uur nodig om af te koelen. Probeer niet ongeduldig te zijn - een warm substraat kan de sporen van de paddenstoelen doden. Als de doosjes zijn afgekoeld tot kamertemperatuur, kunnen ze uit de pan worden gehaald.
Verwijder de aluminiumfolie niet. Wacht niet te lang met de volgende stap.
Tip #2: Als het fornuis dat u gebruikt geen metalen rekje heeft, kunt u een (hittebestendige) onderzetter of een handdoek gebruiken. Doe dit ook als u een gewone kookpan gebruikt.
Stap 3 - Sporen injecteren
Het is nu van het grootste belang om schoon en steriel te werken. Maak uw werkplek schoon met een ontsmettingsmiddel en draag de bijgeleverde handschoenen en mondkapje. Sluit indien mogelijk deuren en ramen om de luchtstroom te minimaliseren. Als u een niet-steriel onderdeel aanraakt, veeg dan uw handen schoon met een ontsmettingsmiddel voordat u verder gaat.
3.1 - Verwarm de naald
Schud de sporenspuit goed gedurende 5-10 seconden voor een gelijkmatige verdeling van de sporen. Verwijder de beschermkap en verwarm de naald van de spuit tot hij roodgloeiend is. Laat hem vervolgens 15-20 seconden afkoelen.
3.2 - Injecteren
Verwijder de aluminiumfolie en injecteer ongeveer 0,5 ml sporensuspensie in elk van de gaatjes die je eerder hebt gemaakt. Dit is een cruciale stap in het proces. Sluit na het injecteren de gaatjes onmiddellijk af met wat tape.
3.3 - Incubeer
Zet de kweekbakjes op een warme, donkere plaats. Zie tip #3. Een temperatuur van 20 °C is acceptabel, maar streef indien mogelijk naar een temperatuur rond de 28 °C. Lagere temperaturen kunnen het groeiproces vertragen. Temperaturen van 15 °C en lager stoppen de groei van het mycelium. Je werk zit er nu op. De sporen hebben tijd nodig om uit te groeien tot mycelium. Dit duurt ongeveer 2-4 weken. Zie tip #4.
Klaar voor stap 4 - Als het substraat volledig bedekt is met wit mycelium (behalve de bovenste laag vermiculiet).
Tip #3: Een goede plaats om de dozen te bewaren is de kast boven de koelkast. De warmte van de koelkast stijgt op en verhoogt de temperatuur met een paar graden. Warmtekussens kunnen ook gebruikt worden, maar wees voorzichtig. Te veel warmte zal het mycelium doen uitdrogen, waardoor het geen paddenstoelen zal produceren. Zorg daarom voor wat ruimte (5 cm of meer) tussen de dozen en de warmtebron. Plaats ze nooit direct op een warmtebron.
Tip #4: Als u een andere kleur ziet dan wit (zoals groen of zwart) heeft u waarschijnlijk een bacteriële besmetting. Als een doosje besmet is, is het helaas niet meer te redden en zal het weggegooid moeten worden.
Stap 4 - Paddenstoelengroei
Je hebt nu een kant-en-klare kweekbak die voor meerdere oogsten zal zorgen. Het duurt nu niet lang meer voordat de eerste paddenstoelen tevoorschijn komen. Maar eerst moeten we de kweekbak water geven, zodat er voldoende water beschikbaar is voor de groeiende paddenstoelen.
4.1 - Water geven
Open voorzichtig een hoek van het deksel van de kweekbak. Draai voorzichtig de kraan open en laat de doos helemaal vollopen met water. Sluit de doos weer en laat hem 12 uur staan.
4.2 - Laat het overtollige water weglopen
Na 12 uur heeft het mycelium al het water opgenomen. Open een hoek van het deksel, draai de doos ondersteboven en laat al het overtollige water weglopen.
Verwijder zoveel mogelijk water van de bodem door het 10-20 seconden te laten druppelen.
4.3 - Groei
Was je handen met zeep, verwijder het deksel en plaats de doos in de kweekzak. Vouw de bovenkant van de zak dubbel en bevestig de paperclips om hem dicht te houden (zorg ervoor dat het filter niet wordt geblokkeerd). Veeg het deksel schoon met wat keukenpapier en bewaar het op een schone plaats - je hebt het later weer nodig.
Plaats de kweekset op een warme plek (20-25°C) met daglicht, maar niet in direct zonlicht of bovenop een warmtebron. Temperaturen rond de 25°C zorgen voor een snellere groei van de paddenstoelen.
Laat de zak gesloten en de eerste kleine paddenstoelen zullen na ongeveer 14 dagen verschijnen. Deze zullen na ongeveer 7 dagen rijpen en kunnen dan worden geoogst. Zie tip #5.
4.4 - Oogsten
Was uw handen grondig met zeep en droog ze af met een schone handdoek of keukenpapier (of draag handschoenen). Pluk alle rijpe paddenstoelen tegelijk, behalve als sommige veel sneller groeien. Zie tip #6. Vermijd het aanraken van het mycelium.
Tip #5: Oogst de paddenstoelen bij voorkeur als de sluier aan de onderkant van de hoed begint te scheuren. Als u langer wacht gaan de hoeden open en laten de rijpe paddenstoelen hun (zwarte) sporen op het mycelium vallen. Meestal is dit geen probleem. Maar omdat het vrijkomen van de sporen normaal gesproken de levenscyclus van de paddenstoel voltooit, kan dit van invloed zijn op uw volgende oogst (zie stap 4.5).
Tip #6: Oogst de paddenstoelen door de steel aan de basis vast te pakken en een draaiende beweging te maken terwijl u hem omhoog tilt. Prik of graaf niet in het mycelium. Moeilijk bereikbare en minuscule paddenstoelen (< 1 cm) kunt u beter ongemoeid laten. De minuscule paddenstoelen kunnen tijdens de volgende groeicyclus uitgroeien tot volwassen paddenstoelen.
4.5 - Volgende cyclus
Elke doos produceert meerdere oogsten. Onmiddellijk na het oogsten moet de doos weer gevuld worden met water, net zoals je dat bij stap 4.1 hebt gedaan. Dit zal het mycelium stimuleren om meer paddenstoelen te produceren. Herhaal alle stappen tot de volgende oogst.
De cyclus van water geven, groeien en oogsten kan herhaald worden totdat het mycelium op is. Vaak is dit pas na drie of meer kweekcycli, waarbij de tweede cyclus meestal de beste resultaten oplevert.
Tips voor hergebruik - De kweekdoos*, de spuit* en de kweekzak kunnen worden hergebruikt in een nieuw kweekproject. De doos kan ook worden gebruikt om voedsel in te bewaren. *sterilisatie met snelkookpan noodzakelijk