Meer over Guarana
Guarana is een klimmende plant uit het Amazonegebied. Ze bevat een hoge dosering cafeïne en andere xanthines. Guarana wordt op traditionele wijze gemaakt door de zaden te ontvellen, te wassen en voor zes uur te roosteren. Vervolgens worden de zaden in een zak geschud tot het tweede schilletje er af valt en dan vermalen tot een fijn poeder. Dit wordt vervolgens vermengt met water, tot een deeg waar balletjes van gerold worden. Deze drogen in de zon, of bij een klein vuur, tot ze keihard zijn. Ze hebben een donkere kleur en smaken wrang. In water zwellen ze op en lossen gedeeltelijk op.
Natuurlijke energizer
Indianen uit het Amazongebied dankten aan Guarana de energie en kracht om soms dagen lang achter elkaar te kunnen reizen.
Guarana wordt gebruikt als energizer en seksueel stimulerend middel. In Brazilië wordt guarana gebruikt in een drankje, samen met suiker en water. Volgens de bevolking is dit heel gezond en ter preventie van allerlei kwalen. Los daarvan is het verfrissend.
Ingrediënt frisdrank
Tegenwoordig wordt het in Brazilië veel gebruikt voor frisdrank. Meer dan 25% van de frisdranken die in Brazilië verkocht worden, bevat Guaraná als hoofdingrediënt.
Gebruik
Los op in drank of yoghurt.
Chemische samenstelling
adenine, allantoïne, alpha-copaeen, anethol, cafeïne, carvacrol, caryofylleen, catechines, catechu looizuur, choline, dimethylbenzeen, dimethylpropylfenol, estragol, glucose, guanine, hypoxanthine, limoneen, mucilage, nicotinezuur, proanthocyanidines, proteïne, hars, 2-hydroxybenzeencarbonzuur, zetmeel, sucrose, looizuur, tannines, theobromine, theofylline, timbonine, en xanthine.
Wetenschappelijke naam
Paullinia Cupana