Spiruline
Spiruline zijn microscopische blauw-groene zoetwateralgen in de vorm van eencellige organismen die zonlicht omzetten in energie. Ze horen bij de eerste vormen van leven die 3,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan. Onder de microscoop zit het er uit als spiralen van lange dunne draden. Spiruline zit boordevol voedingsstoffen en is zeer makkelijk verteerbaar. Het voorziet in vitamines, veel mineralen, essentiële aminozuren, koolhydraten en enzymen. Spiruline bestaat uit minstens 60% plantaardig eiwit, dat wordt voorverteerd door de algen waardoor het zeer licht verteerbaar voedsel is. Het bevat meer eiwit dan elke andere voeding. Volgens verslagen van de Spaanse veroveraars gebruikten de Azteken Spiruline al als voedselbron; het is ook bekend dat de Kanembu-stam van Centraal Afrika het oogstte uit wat nu het Tsjaadmeer heet.
Wetenschappelijke naam
Arthrospira Platensis.
Familie
Lichinaceae.
Oorsprong
Afrika en Midden-Amerika.
Actieve stof(fen)
Zijn uitstekende voedingswaarde bestaat uit essentiële vetzuren, GLA vetzuur, lipiden, de nucleinezuren (RNA en DNA), B-complex, vitamine C en E en celchemicaliën, zoals carotenoïden, chlorofyl (bloedzuiveraar), en phycocyanine (blauwe kleurstof), een eiwit dat kanker remt.
Werking
Naast dienen als algemeen voedingssupplement, kan Spiruline het immuunsysteem activeren, allergische reacties tegengaan, de lever beschermen tegen giftige chemicaliën, de bloeddruk en waarschijnlijk het cholesterolgehalte verlagen, en misschien de symptomen van zwerende colitis verminderen. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar HIV en kanker.
Gebruik
Spiruline is verkrijgbaar als poeder, tablet en capsule of toegevoegd aan voedsel en voedingssupplementen.
Dosering
Aanbevolen standaard dosering is ongeveer 2-3 gram (2000-3000 mg) Spiruline per dag.
Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.