Flavonoïden
Wat zijn Flavonoïden?
Flavonoïden zijn een van de grootste families van voedingsstoffen gekend door de wetenschap en omvat meer dan 6.000 reeds bekende familieleden. Deze verbindingen komen voor in fruit en groenten, maar ook in andere planten, waar ze een grote verscheidenheid aan functies ondersteunen. Flavonoïden staan bekend om hun antioxidante en anti-inflammatoire gezondheidsvoordelen. Ze zijn verantwoordelijk voor veel levendige kleuren in planten en bloemen (bv. het blauw in bosbessen of het rood in frambozen) en helpen zo de bestuiving door insecten te lokken, of om predatie af te weren, sommigen hebben een UV-filterende werking, ze bevorderen zuurstofopname en dragen bij in plaag- en schimmelpreventie.
Zo’n 20 van deze verbindingen, waaronder apigenine, quercetine, cannaflavine A en cannaflavine B, β -sitosterol, vitexine, isovitexine, kaempferol, luteïne en oriëntine werden reeds geïdentificeerd in de cannabisplant. De flavonoïden die tot nog toe enkel in cannabis werden aangetroffen noemt men cannaflavines. Voor cannabis is de bijdrage van flavonoïden vooral merkbaar in de geur en smaak van een variëteit.
Sommige flavonoïden uit de cannabisplant zijn getest op farmacologische effecten. De klinische bevindingen zijn veelbelovend, maar er is verder onderzoek nodig om volledig te begrijpen welke rol flavonoïden spelen in de algemene therapeutische effecten van cannabisbehandeling, met name hun bijdrage aan het ‘entourage-effect’; hoe ze interageren met cannabinoïden door ze synergetisch te verbeteren of hun effecten te verminderen.
Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.