Wat is guarana
Drink je wel eens koffie? Nee? Dan behoor je tot die hele kleine minderheid die zich buitengesloten voelt op vele sociale gelegenheden. (Als je ook geen thee drinkt heb je echt een probleem). In dit blog wil ik het hebben over een veel minder bekend cafeïne-rijk middel, althans hier in het westen. In Zuid-Amerika wordt guarana al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk alternatief voor een kopje koffie.
Geschiedenis en traditioneel gebruik van guarana
Het gebruik van guarana vindt haar oorsprong in Brazilië. De plant groeit in het zuidelijk deel van het Amazonebekken. De inheemse bevolking van dit gebied gebruiken guarana al eeuwenlang als natuurlijk energiesupplement. Het staat bij de Zuid-Amerikaanse indianen bekend als middel om de fysieke en mentale prestaties te verbeteren. Lange afstanden afleggen, of een ingewikkelde zaak oplossen worden gemakkelijker met een portie guarana achter de kiezen.
Ook wordt gezegd dat guarana helpt het lichaam weer op kracht te brengen en helpt te zuiveren na een intensieve workout. Tevens is guarana een vochtafdrijvend middel.
Hoog cafeïnegehalte en duurzame energie
Guarana bevat een een hoger cafeïnegehalte dan koffie. In feite is het tweemaal zo hoog! Niet voor niets wordt guaran ook wel bestempeld als ‘raketbrandstof van de natuur’. In Brazilië is guarana geliefd en staat bekend om haar eigenschappen. Qua effect geeft guarana een energie die zich langzaam blootgeeft en op die manier voor een langdurig en duurzaam effect zorgt. De zogenaamde ‘crash’ die je wel bij koffie kunt ervaren, is met guarana normaal gesproken afwezig.
Guarana geeft een heldere, mentale boost, een energiek gevoel voor het lichaam dat lang doorwerkt. De cafeïne zit in guarana zit in de vezels van het zaad, waardoor het lichaam meer tijd nodig heeft om er toegang tot te krijgen.
Tegenwoordig is guarana een veelgebruikt ingrediënt in Braziliaanse frisdrankjes. Ongeveer 25% van alles soorten frisdrank uit Brazilië bevat guarana.
Guarana is een klimplant en dankt haar botanische benaming aan de Duitse medische botanist C.F. Paullini. De plant bevat besjes met daarin de waardevolle zaadjes. Het zaad wordt ontdaan van hun schilletje, gewassen en vervolgens geroosterd voor zo’n 6 uur. Vervolgens worden ze in zakken gedaan en flink geschud, zodat het omhullende vliesje eraf valt. Hierna worden ze vermalen tot een fijn poeder en gemixt met water, zodat er een soort deeg ontstaat. Van dit deeg worden cilindervormige vormpjes gerold. Deze worden gedroogd in de zon, of over een laag vuur. Het eindresultaat zijn harde stukjes, die je gemakkelijk kunt breken in ongelijke stukjes. De geur is mild en de smaak heeft een bitterheid die wat aan cacao doet denken en ook een gelijkaardige chocolademelk kleur heeft.
Traditioneel worden er drankjes gemaakt met deze harde stukjes guarana. Een half blokje wordt geraspt door een mengsel van suiker en water. Dit wordt als een soort thee gedronken en door vele Brazilianen gezien als een tonic voor de algemene gezondheid en als uiterst verfrissende dorstlesser.
De favoriete drank van de Orinoco indianen is eveneens gebaseerd op guarana. De zaden worden gemixt met cassave en water. Cassave is een voedzame wortelknol en wordt al duizenden jaren in Zuid-Amerika gecultiveerd.
Dit mengsel wordt vervolgens een tijd met rust gelaten, zodat het gaat fermenteren, tot het resultaat is verandert in de geliefde drank, die op het randje van bedorven ligt.
Lekkere recepten met guarana voor energie!
Zo’n traditioneel gefermenteerd indianen drankje klinkt leuk en aardig, maar voor dit blog deel ik lekkere recepten die wat meer toegankelijk zijn.
1. Braziliaanse milkshake met guarana
Mijn vader komt uit Brazilië en maakte voor mij als kind vaker een heerlijk romige milkshake, die hij weer van zijn ouders had geleerd. Super eenvoudig te maken en super lekker! Voor een energierijke boost doe ik er deze keer guarana bij.
Ingrediënten (voor twee glazen)
- 1 rijpe avocado
- 2 rijpe bananen
- 1 el rietsuiker (meer of minder naar eigen smaak!)
- 500 ml (plantaardige) melk
- 2-4 tl guarana
Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot je een romig en glad eindresultaat hebt. Super lekker voor bij het ontbijt!
Je kunt het ook gebruiken als basis voor een smoothiebowl en het verrijken met toppings zoals vers fruit, amandelen, hennepzaad en gojibessen.
2. Hatcha Latte met kurkuma en guarana
Vervang je kopje koffie eens door dit lekkere en originele drankje, op basis van hennep en kurkuma. Medihemp ontwikkelde hatcha latte, geïnspireerd op matcha, maar dan met hennep, in plaats van groene thee. Het is een uniek recept dat bij mij heel erg in de smaak valt, omdat ik dol ben op verwarmende drankjes die ook wel iets weghebben van een toetje, door de lekkere en volle smaak. Een kopje Hatcha Latte doet het prima als verantwoord tussendoortje, op je werk of thuis, wanneer je zin hebt in iets lekkers. Dankzij de toegevoegde guarana geeft het je meteen een cafeïne boost zodat je er weer tegenaan kunt.
Hatcha Latte met kurkuma, is één van de drie soorten waaruit je kunt kiezen. Kurkuma is een specerij dat veel gebruikt wordt in de Ayurvedische keuken en bekend staat om haar verwarmende en energierijke eigenschappen. Daarnaast staat ze binnen deze traditionele geneeskunst hoog aangeschreven als genezer, vooral voor het hart en de lever. Kurkuma heeft een licht pittige smaak.
Naast kurkuma, heb je verder de keuze tussen Hatcha Latte Puur (op basis van pure hennep) en Hatcha Latte Rasberry/Blackberry, als je houd van een toets met bosvruchten.
Alle Hatcha Latte producten hebben het Biologisch keurmerk en worden gemaakt met ingrediënten van hoge kwaliteit. Het jonge bedrijf Medihemp komt uit Oostenrijk en geeft veel aandacht aan mooie producten die verkregen worden op een duurzame manier. Hun akkers met hennepplanten worden dan ook zoveel mogelijk met rust gelaten en uiteraard niet bespoten of behandelt met pesticiden, kunstmest of onkruidverdelgers.
Ingrediënten
- 1 tl Hatcha Latte
- 200 ml (plantaardige) melk
- 1-2 tl guarana
Verwarm de melk in een pannetje. Voeg hier de Hatcha Latte en guarana aan toe en roeren maar!
3. Warme chocolademelk met guarana
Wist je dat er in chocolade een stofje zit dat qua structuur sterk lijkt op cafeïne? Het eten van (pure) chocolade geeft het lichaam een extra portie energie. De stof theobromine is hier verantwoordelijk voor en doet het goed als hulpmiddel voor een betere focus. Het eten van een stukje chocolade om je werkprestaties te verbeteren, is dus helemaal verantwoord!
Om jezelf een extra oppepper te geven en je te verwennen met een super lekker drankje, kun je eens deze warme cacao drank proberen, met toegevoegde guarana. Hierna zal het mogelijk een vast plekje krijgen in je lijst met favoriete lekkernijen.
Ingrediënten
- 1 tl cacaopoeder
- 200 ml (plantaardige melk)
- 1-2 tl guarana
- 1 tl honing/suiker (optioneel)
Verwarm de melk in een pannetje. Als het verwarmt is schenk je een klein bodempje in je kop. Voeg hier de cacao en guarana aan toe en roer het goed door elkaar, zodat je een papje krijgt zonder klontjes. Vervolgens giet je de rest van de melk erbij en roer je het geheel goed door elkaar. Naar believen kan deze cacao drank gezoet worden met bijvoorbeeld honing, suiker of agavesiroop.
Voor een lekkere en gezonde cacao drank met extra proteïne kun je kiezen voor Medihemp Proteïne cacao. Zeker als je een sporter bent of een actief leven hebt, is het toevoegen van wat extra proteïnen in je dieet een slim idee. De smaak van deze drank is een heerlijke combinatie van chocolade en de nootachtige smaak van hennepzaad.
4. Braziliaanse cacao drank met guarana
Voor een twist kun je ook kiezen voor deze verwarmende cacaodrank, die iets meer bereidingstijd vraagt, maar absoluut de moeite is om eens te maken!
Ingrediënten
- 300 ml koud water
- 1 el cacaonibs
- 1 kaneelstokje
- Een snuifje cayennepoeder
- 150 ml (plantaardige) melk
- Een mespuntje vanillepoeder
- 2-4 tl guarana
- Eventueel zoetstof (bij voorkeur rauwe, lokale honing)
Doe in een pannetje het water, de cacaonibs, kaneel en guarana. Laat dit zo’n dertig minuten op een laag vuurtje pruttelen. Haal het pannetje van het vuur en haal de drank door een zeef. Doe de drank weer in het pannetje en roer er de cayenne, vanillepoeder en melk door, op een zeer laag vuurtje. Voeg er de honing aan toe, tot deze opgelost is en schenk in.
Probeer deze guarana recepten zeker uit wanneer je houdt van een originele twist aan je dagelijkse dieet. Trakteer je vrienden of familie eens op één van deze dranken, om hun een unieke smaakbeleving te presenteren die ze niet snel zullen vergeten.
Waarschuwing
Vanwege het hoge cafeïnegehalte moeten mensen met hartproblemen extra voorzichtig zijn. Raadpleeg een arts in geval van twijfel.
Ga jij een of meer van deze recepten uitproberen? Maak een foto en tag @siriussmartshops op social media!
Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.