Koken met Kurkuma
In Sri Lanka leerde Zoë, oprichter van Wunder Workshop, het specerij kurkuma kennen. Deze heldere felgekleurde geelwortel werd in bijna alle gerechten die ze daar at teruggevonden. Langzaam maar zeker begon het idee zich te manifesteren om zelf met kurkuma te gaan werken en producten te ontwikkelen, ter ondersteuning van een goede gezondheid en tegelijkertijd prikkelend voor de smaakpapillen.
Het bedrijf legt de focus op traditionele geneeskunde, op simpele wijze gebracht. Deze informatie wordt gecombineerd met onze huidige kennis van zaken over bijvoorbeeld opneembaarheid van stoffen (biologische beschikbaarheid), de werkzaamheid van bepaalde stoffen en combinaties van verschillende ingrediënten. Zo is het werkzame stofje curcumine, dat voorkomt in kurkuma, beter opneembaar voor het lichaam in combinatie met pepperine (een stofje in zwarte peper).
Let food be thy medicine and medicine be thy food
Het boek Super Root Spices staat vol bijzondere recepten op basis van de leer van Ayurveda. Deze leer bestaat al duizenden jaren. Ayurveda wil zeggen ‘kennis of wetenschap van het leven’. Qua voeding ligt de focus op verse, onbewerkte ingrediënten, veel kruiden en het concept ‘voedsel als medicijn’. Door steeds meer naar je lichaam te luisteren wordt het gemakkelijk je dieet aan te passen aan jouw behoeftes. De bedoeling hiervan is dat je, zowel geestelijk als lichamelijk, in balans komt en vol energie bent!
Om een voorproefje te geven volgen nu drie inspirerende recepten uit het boek Super Root Spices. De geselecteerde recepten zijn voor de maand februari uitermate geschikt. Extra kracht kan goed gebruikt worden om de winterdip te bestrijden en je innerlijke kacheltje te laten branden.
Ontbijt
Golden Booster bowl
Zoete aardappel is heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Deze gezonde ontbijtkom is in een mum van tijd klaar.
Tip: Bak de avond tevoren één of twee extra zoete aardappelen in de oven, zodat je ’s ochtends sneller klaar bent.
Bereidingstijd: 15 min
Portie: 1
Ingredienten
- 1½ el lijnzaad of 1 eetlepel gebroken lijnzaad
- 200g zoete aardappel zonder geschil (gekookt en afgekoeld, licht gepureerd)
- ¼ kurkuma poeder
- ½ tl Siberische ginseng poeder
- Snufje zwarte peper
- 1 el kokos boter
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl gemalen gember
- 1tl maca poeder
- 150ml ongezoete amandelmelk
- ½ banaan
- Toppings naar keuze zoals hennepzaad (gehuld), walnoten, amandelen, cacao nibs, bijenpollen, kokosschaafsel, verse bessen…
Instructies
- Wanneer je heel lijnzaad gebruikt, vermaal het eerst in een mini foodprocessor (het is altijd beter om vers gemalen lijnzaad te gebruiken, aangezien dit hoger is aan nutriënten dan voorgemalen lijnzaad).
- Doe de zoete aardappel, gemalen lijnzaad en overige ingrediënten in een blender en mix.
- Schep in een kom en voeg desgewenst toppings toe. Wij houden van de krokante en brain-boosting walnoten en hennepzaad voor smeuïgheid en extra proteïne. Verse bessen, gemalen amandelen, cacao nibs en granola zijn ook goede opties.
Dessert
Gember en Kardemom pudding
Deze traditionele, rijke Indiase pudding, gajar ka halwa genaamd, is een feestje in de mond. Voor het beste resultaat maal je je eigen kardemom zaadjes fijn en gebruik je vers geraspte gember. Serveer heet, warm of koud met een lepel yoghurt.
Bereidingstijd: 1 uur
Portie: 6
Ingrediënten
- 400g geraspte wortel
- 2 el gerapte verse gemberwortel
- 400ml kokosmelk
- 100ml water
- Handvol rozijnen
- 30g cashewnoten
- 4 el gesmolten kokosolie
- 4 el kokossuiker
- ½ tl vers vermalen kardemom zaad
- Volle yoghurt en eventueel kaneel, om te serveren
Instructies
- Doe de wortel, gember en kokosmelk in een zware stoofpan.
- Meng het water en breng aan de kook.
- Doe het vuur omlaag en laat het op laag vuur sudderen tot bijna al het vocht is verdwenen, roer regelmatig met een houten lepel om ervoor te zorgen dat niks aankoekt.
- Voeg de rozijnen, cashewnoten, kokossuiker, kokosolie en kardemom toe en blijf roeren terwijl het blijft koken.
- Wanneer het geheel een dikke crème textuur heeft is de pudding klaar.
- Serveer in kommen en maak het gerecht af met een schep yoghurt en kaneel.
Kopje Golden Night
Valeriaan wordt al sinds mensengeheugenis gebruikt om de slaap te bevorderen. Ashwagandha en brahmi zijn twee zeer bekende kruiden die veel gebruikt worden binnen de Ayurveda. Beide hebben ze stress-verminderende eigenschappen. Zeer geschikt dus voor het slapen gaan! Hoewel brahmi bekend als promotor van mentale alertheid en focus, zorgt het antidepressieve en rustgevende effect tegelijkertijd voor een goede nachtrust.
Bereidingstijd: 10 min
Portie: 1
Ingrediënten
- 240ml havermelk
- 1 tl Golden Kurkuma Thee, Chai - Bio
- ¼ tl brahmi poeder
- ¼ tl valeriaan wortel poeder (of vervang door 1 theebuideltje te vullen met Valeriaan kruid en laat dit mee trekken.)
- ¼ ashwagandha wortel poeder
- Rauwe honing om te zoeten (optioneel)
Instructies
- Warm de havermelk op zacht vuur in een kleine pan.
- Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de honing.
- Blijf de melk verwarmen, bijna tot het kookpunt en klop het regelmatig op tot het schuimig wordt. Schenk de drank in een kop en voeg eventueel een lepel rauwe honing toe.
Heb je de smaak te pakken? Bestel Super Root Spices van Wunder Workshop, geschreven door Zoë van’t Hof en Tom Smale.
Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.